Διδακτική επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη

Η Γ’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας επισκέφθηκε την Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, όπου εκτίθενται έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο και προσέγγισαν την τέχνη και τα έργα του ζωγράφου με την καθοδήγηση της κ. Χαράς Σαΐτη, Εικαστικού και Αντιπροέδρου  του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας.

Η «σειρά Λευκάδα», όπως τιτλοφορείται η συλλογή, εκτείνεται σε δύο ορόφους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λευκάδας και στην αίθουσα Θ. Στάμος, που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη. Οι πίνακες είναι εμπνευσμένοι από τη Λευκάδα και τα χρώματά της , ωστόσο, αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο στα έργα του είναι το φως που διαφαίνεται πίσω από τα ήδη υπάρχοντα χρώματα. Στην πρώτη ματιά δεν αντιληφθήκαμε πολλά, όμως αφού τους δώσαμε λίγο χρόνο, μπορέσαμε από λιτές χρωματικές ενώσεις  να δούμε λεπτομερή τοπία, που παίζουν με το φως της σελήνης ή θάλασσες που αντικατοπτρίζουν την δύση του ηλίου, τις αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου που θυμίζουν το ηλιοβασίλεμα, το μπλε της θάλασσας και το πράσινο της λευκαδίτικης φύσης. Βλέπαμε έκπληκτοι τα χρώματα και τις γραμμές….

Από τις πληροφορίες που μας έδωσε η κ. Σαΐτη καταλάβαμε ότι ο Στάμος προσπαθούσε να αποτυπώσει με το δικό του τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις του….. Για τον καλλιτέχνη η Λευκάδα ήταν το δικό του λιμάνι, ένιωθε ασφαλής εκεί, στον τόπο του, έναν τόπο που αναδεικνύει το φως. Αυτό το φως διαφαίνεται σε όλα τα έργα του Στάμου, ακόμη και σε ένα έργο του που κυριαρχεί το σκούρο χρώμα – αυτό που ορίζει το χρώμα του θανάτου – υπάρχει το φως μέσα από το χρώμα.

Ο Στάμος δεν προσπαθούσε να σχεδιάσει αντικείμενα όπως οι περισσότεροι ζωγράφοι, αλλά έννοιες, ιδέες, το φως. Μπορεί να πει κανείς  πως το φως δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε χαρτί, και όμως ο Στάμος μπορούσε να το ζωγραφίσει. Είχε βρει μία τεχνική όπου με πολλαπλά στρώματα χρώματος σε κάνει να δεις το φως. Τα στρώματα αυτά δείχνουν ως ρωγμές που το φως διαπερνούσε βγαίνοντας προς τα έξω. Όπως είπε και η επιμελήτρια της έκθεσης…

«Μόνο κάποιος που αγάπησε τη Λευκάδα τόσο πολύ, θα μπορούσε να μεταπλάσει  τα ατέρμονα πεδία της σε χρώμα και φως. Ο Στάμος επέστρεψε σε μια Ιθάκη. Η Λευκάδα ήταν το λιμάνι του, το τέλος του ταξιδιού του. Αποκάλυψε το φως της. Το πορτοκαλί του ήλιου της όταν δύει πίσω απ’ τα βουνά της, το απέραντο μπλε που την ζώνει ,το λευκό ως υπογράμμιση ζωής, το μαύρο ως υπενθύμιση θανάτου. Κι όλα αυτά – αβίαστα απλώνονται για να χωρέσουν ένα πράγμα: την αγάπη του Στάμου για τη Λευκάδα, τον τόπο του.»   

Η αισιοδοξία και η γαλήνη είναι τα συναισθήματα που αποκομίσαμε από την επαφή μας με τα έργα τέχνης του Θεόδωρου Στάμου, νιώσαμε περήφανοι που ο καλλιτέχνης κατάγεται από το δικό μας νησί, που η Λευκάδα αποτέλεσε τόπο έμπνευσης για έναν σπουδαίο ζωγράφο, που είναι ένας τόπος που αγαπήθηκε τόσο πολύ!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χαρά Σαΐτη, και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας