Μαθητές και μαθήτριες του Γ4 τμήματος του Σχολείου μας στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής

Στα πλαίσια του άξονα 7 της ενδοσχολικής αξιολόγησης την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, 19 μαθητές/τριες του τμήματος Γ4 με υπεύθυνους – συνοδούς καθηγητές τους κ.Φραγκούλη, κ.Τσιλιμπώκο, κ.Κατωπόδη επισκέφθηκαν το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί. Η προσέγγιση στο ξωκλήσι έγινε δια ξηράς και συγκεκριμένα από μονοπάτι 500 μέτρων περίπου μέσα σε πλούσια βλάστηση κωνοφόρων δέντρων. Η πορεία ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε οι μαθητές/μαθήτριες να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν γνώσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά μονοπάτια, τη χλωρίδα και την πανίδα, γενικότερα δε τη βιοποικιλότητα του όρμου του Βλυχού.

Στο ναό της Αγίας Κυριακής και αφού προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για το βίο της από τον ιερέα π. Σπυρίδωνα Κατωπόδη αλλά και να αναπτύξουν διάλογο μαζί του για πολλά θέματα όχι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, αγνάντεψαν τη Μαδουρή του Βαλαωρίτη και το Σκορπιό του Ωνάση, το τουριστικό Νυδρί με τα ημερόπλοια, την Ελάτη και τους Σκάρους, βουνά που δεσπόζουν στην περιοχή, αλλά και τον όρμο του Βλυχού με την πληθώρα αγκυροβολημένων σκαφών αναψυχής.

Επιστρέφοντας και συγκεκριμένα λίγα μέτρα μετά το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής είχαν την ευκαιρία να βρεθούν δίπλα στον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Βίλελμ Ντέρπφελντ ή Δαίρπφελντ, ο οποίος ετάφη εκεί προκειμένου να ενισχύσει τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία η περιοχή του Νυδριού ήταν η πρωτεύουσα του Οδυσσέα και η Ομηρική Ιθάκη.

Ακολούθως, μετέβησαν στο Νυδρί , όπου είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο λιμάνι και τον εσωτερικό πεζόδρομο και να δουν από κοντά τον ανδριάντα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Άλλη μια εμπειρία για όλους σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς λόγω και των ιδανικών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν!