Παρακολούθηση Προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Σφακιωτών και Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στην Ορεινή Λευκάδα

Την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας παρακολούθησε πρόγραμμα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Λευκάδας και  ακολούθησε ένα διαφορετικό «περιβαλλοντικό μονοπάτι», σε μια ημιορεινή περιοχή του νησιού μας, προεπιλεγμένο και καθορισμένο από τον Προϊστάμενο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Λευκάδας, κύριο Σαββίδη Οδυσσέα, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καταγραφή της Άγριας Βιοποικιλότητας της Λευκάδας, με τη χρήση της τεχνολογίας και της εφαρμογής – πλατφόρμας iNaturalist»

Στη δραστηριότητα στο πεδίο έλαβαν μέρος οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας, Παπαγεωργίου Νικόλαος, Παππά Παρασκευή και Γαλανόπουλος Σπυρίδων.

Με κύριο σκοπό της δράσης την αλληλεπίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με το περιβάλλον ντυθήκαμε ανάλογα, εφοδιαστήκαμε με το σακίδιο του καλού περιηγητή (τις απαραίτητες για την παρατήρηση συσκευές, τα αναγκαία υλικά για καταγραφή ή σκιτσογράφηση, νερό και τροφή) και αρχίσαμε τη διαδρομή μας από το χωριό «Λαζαράτα».

Εκεί συναντήσαμε τον Προϊστάμενο του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Λευκάδας, ο οποίος μας ενημέρωσε για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού και ιδιαίτερα της ορεινής Λευκάδας. Γνωρίσαμε τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του τόπου (σιτηρά, ελιά, αμπέλι) και επισκεφθήκαμε δύο παραδοσιακά ελαιοτριβεία της περιοχής, χώρους παραγωγής λαδιού, στα Λαζαράτα και στα Ασπρογερακάτα. (Ευχαριστούμε θερμά τους κυρίους Λάζαρη και  Ασπρογέρακα για τη φιλοξενία τους και τη διάθεσή τους να μας ενημερώσουν για τον τρόπο λειτουργίας των ελαιοτριβείων).

Στην περιοχή «Φρυά», ανάμεσα από τα Λαζαράτα και το χωριό Κάβαλος απολαύσαμε τη δροσιά των υπεραιωνόβιων πλατάνων της περιοχής και θαυμάσαμε την ιδιαίτερη τεχνική με την οποία χτίστηκαν τα πηγάδια της περιοχής. Μιλήσαμε για τις δραστηριότητες των κατοίκων, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των ανθρώπων εκείνης της εποχής που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Από τον Φρυά πήραμε το μονοπάτι για το χωριό Κάβαλος. Ένα ανηφορικό μονοπάτι, γεμάτο ανθισμένα αγριολούλουδα, με σπάνια ομορφιά και βότανα ευωδιαστά. Μας συντρόφευε πάντα το κελάηδισμα των πουλιών και το βούισμα των μελισσών. Στην κορυφή του λόφου πια μπορούσαμε να δούμε καθαρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον από τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής, τους κατοίκους των οικισμών της περιοχής. Οι λιθιές, οι πεζούλες, οι μάντρες, το αλώνι, τα μονοπάτια δίπλα στο λόγγο, στη χαράδρα, στον ελαιώνα και στον αμπελώνα, συντροφευμένα να μαρτυρούν τις δραστηριότητες των ανθρώπων και η ράχη να είναι το όριο ανάμεσα στο πράσινο του βουνού και το γαλάζιο του ουρανού. Στο τέλος της διαδρομής αγέρωχος και επιβλητικός μας περίμενε ο ανεμόμυλος για να μας πει τη δική του ιστορία. Εκεί αντιληφθήκαμε με πόσο κόπο έφτανε το ψωμί στο τραπέζι.

Η περιήγησή μας έκλεισε με το Μουσείο των Επαγγελμάτων στον Κάβαλο. Όλα αυτά που ακούσαμε και μάθαμε απέκτησαν πραγματική υπόσταση. Στο μουσείο είδαμε τα αντικείμενα, τα πρόσωπα, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων να ζωντανεύουν μαζί με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν.

Ανακαλύψαμε βιωματικά την έννοια της αειφορίας και του σεβασμού στο περιβάλλον, αρχίσαμε να δημιουργούμε μια όμορφη σχέση με τη φύση και ως παρατηρητές συνεχίζουμε το έργο μας καταγράφοντας τη βιοποικιλότητα του νησιού μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Οδυσσέα Σαββίδη για την πολύτιμη ενημέρωση και καθοδήγηση στο περιβαλλοντικό μονοπάτι και του ευχόμαστε να έχει δύναμη στο έργο του και να συνεχίζει να προσφέρει τη γνώση και τη διάθεσή του στους/στις μικρούς/ές περιηγητές/τριες.

Μπορείτε να δείτε όλα τα στάδια της επίσκεψής μας όπως αυτά καταγράφηκαν από τον κύριο Σαββίδη στη σελίδα του (αναζητήστε το 2ο Γυμνάσιο Λευκάδας – 29/3/2024)

Υ.Γ. Να σημειώσουμε πως όλες οι παρατηρήσεις μας καταχωρίστηκαν στην πλατφόρμα iNaturalist, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των ειδών που έχουμε καταγράψει και βάλαμε το λιθαράκι μας, βοηθώντας την επιστημονική κοινότητα, παρέχοντας τα πολύτιμα γι’ αυτήν δεδομένα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο… φτάσαμε 879 παρατηρήσεις! 348 διαφορετικά είδη και 1649 ταυτοποιήσεις από περισσότερα από 250 άτομα από όλο τον κόσμο. Κλικ στην εικόνα που ακολουθεί: