Project 2014-2015: Δημιουργική ανακύκλωση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Ακολουθούν οι δύο παρουσιάσεις του περιβαλλοντικού προγράμματος “δημιουργική ανακύκλωση-η μεταμόρφωση των υλικών” που πραγματοποιήθηκαν στο Β’ Γυμνάσιο Λευκάδας τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές 2013-2014 και 2014-2015. Πρόκειται για μια φωτογραφική αναδρομή από στιγμιότυπα της χρονιάς, μερικά από τα έργα μας, καθώς και ένα δείγμα του τρόπου που δουλεύουμε.
Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι η βιωματική, πρακτική πλευρά της ανακύκλωσης των υλικών-κάτι που ήταν αυτονόητο σε άλλες κοινωνίες αλλά όχι στην σημερινή. Θεωρήσαμε ότι στους μαθητές, που είναι ήδη επιβαρυμμένοι από το απαιτητικό και ιδιαίτερα θεωρητικό σχολικό πρόγραμμα, θα ήταν ευχάριστο κι ίσως πιο αποτελεσματικό ένα πρακτικό-χειροτεχνικό και λιγότερο επιστημονικό- ερευνητικό πρόγραμμα.
Εκείνο που κάναμε, είναι να φτιάξουμε καινούρια τετράδια-σημειωματάρια χρησιμοποιώντας το άφθονο εκτυπωμένο χαρτί του γραφείου και άλλα υλικά που θεωρούνται άχρηστα(χρωματιστά χαρτόνια, σχοινάκια, συσκευασίες δώρων κλπ).Ωστόσο, φέτος χρησιμοποιήσαμε για εξώφυλλα και χαρακτικά των παιδιών από το μάθημα των καλλιτεχνικών, φωτογραφίες που βγάλαμε οι ίδιοι και χειροτεχνίες των μαθητών.
Εκτός από τον κύριο στόχο του προγράμματος που είναι η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης μέσα από τη χαρά της χειροποίητης κατασκευής είναι και η καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν το χειρισμό υλικών και εργαλείων, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής-αισθητικής παιδείας αλλά και η εκτίμηση των υλικών και η εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που συναντάμε και λάθη που κάνουμε.
Ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν για μας η διαπίστωση δημιουργίας ενός ευχάριστου κλίματος συνεργασίας μεταξύ των
μαθητών με συνοδεία μουσικής και κουβέντας(εκεί βέβαια γίνονται και τα λάθη). Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε πολύτιμη συμπαράσταση από το διευθυντή και τους καθηγητές του Β’ Γυμνασίου με τη διάθεση του ωραίου χώρου της βιβλιοθήκης, της συγκέντρωσης υλικού και της βοήθειάς τους με κάθε τρόπο όπως επίσης, και της υπεύθυνης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων με την ενθάρρυνση και τις προτάσεις της.
Σκοπεύουμε, θεού θέλοντος, να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε το πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά.

Ελένη Κατηφόρη