Ώρα του Κώδικα 2022! Υπολογιστική σκέψη μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες

Κάθε χρόνο τον μήνα Δεκέμβριο, εκατομμύρια μαθητές/τριες σε όλο τον κόσμο, συμμετέχουν στον εορτασμό της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας της Επιστήμης Υπολογιστών, με την Ώρα του Κώδικα. Το σχολείο μας, για μια ακόμη χρονιά, δήλωσε τη συμμετοχή τους και συμμετείχε στη γιορτή. Για μία διδακτική ώρα, μαθητές και μαθήτριες προσπάθησαν να επιλύσουν προβλήματα τα οποία προάγουν την υπολογιστική σκέψη.

…και επειδή μια ώρα δεν είναι ποτέ αρκετή, επανερχόμαστε με αυτό το άρθρο για να προτείνουμε ακόμη περισσότερες δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας.

Φυσικά οι δραστηριότητες δεν αφορούν μόνο μαθητές και μαθήτριες, αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς, που θα επιθυμούσαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον προγραμματισμό, απλά παίζοντας…

1η Δραστηριότητα – Compute It

Είναι μία από τις δραστηριότητες που κάναμε στο σχολικό εργαστήριο, με τους μικρότερους μαθητές. Εδώ, άνθρωποι και μηχανές αλλάζουμε ρόλους. Γινόμαστε ο υπολογιστής και προσπαθούμε να εκτελέσουμε τις εντολές που μας δίνονται. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε με τη σωστή σειρά τα βελάκια (επάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά) στο πληκτρολόγιό μας. 60 δραστηριότητες, που διδάσκουν δομή ακολουθίας, επιλογής, επανάληψης, αλλά και τη χρήση και κλήση έτοιμων συναρτήσεων. Για να δοκιμάσετε κι εσείς, κλικ στην εικόνα που ακολουθεί:

Πραγματικά είχαμε εντυπωσιακές επιδόσεις. Οι περισσότεροι/ες μαθητές/τριες, στον λίγο χρόνο που διέθεταν, έφτασαν σε επίπεδο >40, κάποιοι από αυτούς >50. Στόχος λοιπόν, να ολοκληρώσουμε και τις 60!


2η Δραστηριότητα – Silent Teacher (Python Version)

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, ο σιωπηλός δάσκαλος δε θα σας βοηθήσει με λόγια. Θα δοκιμάσετε να λύσετε τα προβλήματα και θα μάθετε από τα λάθη σας. Δεν θα προχωρήσει σε επόμενο επίπεδο αν δε βεβαιωθεί ότι το καταλάβατε. Πίσω από το παιχνίδι κρύβεται η δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού python. Κι εδώ οι μαθητές/τριες τα πήγαν πολύ καλά. Με λίγη βοήθεια από τον καθηγητή τους (που δεν ήταν και πολύ silent 🙂 ) οι περισσότεροι ολοκληρώσαμε όλες τις δοκιμασίες. Αξίζει να το δοκιμάσετε:

Υπάρχει και έκδοση που ο κώδικας είναι σε Javascript. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το δοκιμάσει εδώ


3η Δραστηριότητα – Lightbot

Οδηγήστε το ρομποτάκι και ανάψτε τις λάμπες με πολύ απλές εντολές, όπως μετακίνηση μπροστά, περιστροφή κατά 90 μοίρες (αριστερά ή δεξιά), άλμα και άναμμα  μίας λάμπας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα κλήσης δύο συναρτήσεων. Μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές για εκμάθηση βασικών αρχών προγραμματισμού, παίζοντας. Κλικ στην εικόνα και μεγιστοποίηση του παραθύρου για καλύτερη εμπειρία (μοναδικό μειονέκτημα, το γεγονός ότι πλέον φιλοξενείται σε σελίδα με αρκετές διαφημίσεις):


4η Δραστηριότητα – Blocky Games (της Google)

Παιχνίδια για τους προγραμματιστές του αύριο! Μια σειρά από δραστηριότητες για εκμάθηση προγραμματισμού, με τη χρήση πλακιδίων (blocks). Ξεκινά με πολύ απλές δραστηριότητες, και σιγά σιγά ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Και όταν λέμε ανεβαίνει…. εννοούμε πολύ! 😉


5η Δραστηριότητα – Rapid Router

Αρκετά καλοσχεδιασμένη πλατφόρμα με πάρα πολλά επίπεδα στα οποία οδηγείτε με εντολές ένα αυτοκίνητο. Τα πρώτα βήματα αρκετά εύκολα με τη χρήση πλακιδίων, αλλά ανεβαίνοντας επίπεδα, γίνεται αρκετά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Να σημειώσουμε πως η εφαρμογή έχει ως στόχο να μεταβείτε σε γλώσσα Python, από το επίπεδο 80 και πάνω…


6η Δραστηριότητα

Και επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα, δοκιμάστε το εργαστήριο Κώδικα του Santa Tracker της Google. Με τη χρήση πλακιδίων (blocks) και πολύ απλές εντολές, καθοδηγήστε τον Άι Βασίλη στα δώρα του.:

…και αν τα παραπάνω δεν αρκούν για κάποιους/ες, μπορείτε να δείτε και να δοκιμάσετε ακόμη περισσότερα (για κάθε ηλικιακή ομάδα), στον επίσημο ιστότοπο της Ώρας του Κώδικα. Κλικ στην εικόνα που ακολουθεί:

Αξίζει πραγματικά να προσπαθήσετε! Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!!!