Εξ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα Νέα Προγράμματα Σπουδών (Β΄ φάση)

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση για το έτος 2022-2023.

Οι αιτήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 12-12-2022 ώρα 13:00 έως και την Τετάρτη 28-12-2022 ώρα 13:00, οπότε και θα απενεργοποιηθεί η δυνατότητα εισόδου/επεξεργασίας των στοιχείων των αιτούντων.

Οι εκπαιδευτικοί για την υποβολή της αίτησης καλούνται να επισκεφθούν τη δικτυακή πύλη e-IEP: https://www.iep.edu.gr/services/mitroo  και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

α) Εγγραφή και είσοδο στο μητρώο του ΙΕΠ, https://www.iep.edu.gr/services/mitroo/

β) Συμπλήρωση υποχρεωτικών προσωπικών στοιχείων (Μενού Portfolio/Καρτέλα «Προσωπικά Στοιχεία»)

γ) Επιλογή από το μενού Αιτήσεις της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης: «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών», MIS 5035543 – Β’ Φάση και δήλωση των ακόλουθων στοιχείων:

  • Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
  • Τύπος σχολείου οργανικής υπηρέτησης (Προσχολική – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο). Οι αναπληρωτές θα δηλώσουν τον Τύπο σχολείου υπηρέτησης με τις περισσότερες ώρες.
  • Ειδικότητα
  • Επιμορφωτικό πρόγραμμα (δηλώνεται η επιθυμητή σειρά προτεραιότητας) στην περίπτωση των ειδικοτήτων για τις οποίες προσφέρονται περισσότερα του ενός προγραμμάτων.

δ) Συμπλήρωση απογραφικού δελτίου εισόδου (το οποίο βρίσκεται μέσα στην αίτηση και το οποίο υποβάλλεται ξεχωριστά).

ε) Οριστική υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Η Πράξη «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Προγράμματα Σπουδών και το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμόρφωσης επί των νέων ΠΣ Γενικής Εκπαίδευσης και του αντίστοιχου υποστηρικτικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Η διάρκεια κάθε επιμορφωτικού προγράμματος μεικτού τύπου είναι τριάντα έξι (36) ώρες και πιο συγκεκριμένα οκτώ (8) ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση, είκοσι (28) ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οκτώ (8) ώρες μελέτη για την εκπόνηση διδακτικού σεναρίου) και οι οποίες πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα έως επτά (7) εβδομάδων. Η επιτυχής παρακολούθηση και υλοποίηση του συνόλου των υποχρεώσεων του κάθε επιμορφωτικού προγράμματος οδηγεί σε πιστοποιημένη επιμόρφωση τριάντα έξι (36) ωρών.

Η υλοποίηση της επιμόρφωσης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους διάρκειας 7 εβδομάδων ο καθένας.

Κάθε εκπαιδευτικός παρακολουθεί ένα (1) επιμορφωτικό πρόγραμμα συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου, το οποίο θα προκύψει από την επεξεργασία των αιτήσεων – δηλώσεων μετά τη λήξη της προθεσμίας της παρούσας πρόσκλησης. Ανάλογα με την ειδικότητα ως πρώτη ανάθεση και τον τύπο σχολείου υπηρέτησης, θα υπάρχουν διαθέσιμα ένα ή περισσότερα του ενός προγράμματα για κάθε εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με την ειδικότητά τους δηλώνουν με σειρά προτίμησης τα επιμορφωτικά προγράμματα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, με δυνατότητα επιλογής όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων.

Σημαντική Παρατήρηση: Οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν επιμορφωθεί στα Νέα Προγράμματα Σπουδών κατά τη φάση της Πιλοτικής Εφαρμογής (Α’ φάση) το σχολικό έτος 2021-2022 δεν δύνανται να συμμετάσχουν στην παρούσα φάση επιμόρφωσης.


Η επιτυχής παρακολούθηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης βασίζεται στη συμμετοχή του επιμορφούμενου στις προγραμματισμένες συνεδρίες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρακολουθήσει το 80% κατ’ ελάχιστον των διδακτικών ωρών του προγράμματος (δηλαδή 7 από τις 8 ώρες σύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης). Αυτό θα πιστοποιείται από τα ηλεκτρονικά παρουσιολόγια, τα οποία τηρούνται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του προγράμματος.

Η επιτυχής παρακολούθηση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης βασίζεται:

α) Στην εκπόνηση από τον επιμορφούμενο των εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων (εργασιών) των επιμορφωτικών ενοτήτων τις οποίες παρακολουθεί και ανατροφοδοτεί ο επιμορφωτής.

β) Στην επιτυχή ολοκλήρωση των ερωτήσεων αυτοαξιολόγησης κάθε επιμορφωτικής ενότητας.

γ) Στην εκπόνηση διδακτικού σεναρίου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί και πάντως όχι μετά από την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης εκτός ειδικών συνθηκών και περιπτώσεων. Το κάθε διδακτικό σενάριο θα αξιολογηθεί και θα ανατροφοδοτηθεί από τον επιμορφωτή, λαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό (επαρκές-εξαιρετικό, επαρκές- πολύ καλό, επαρκές – καλό, μη επαρκές) και την απαραίτητη ανατροφοδότηση.

Σημείωση: Στο ΟΠΣ της επιμόρφωσης του ΙΕΠ είναι ενσωματωμένο το λογισμικό λογοκλοπής Turnitin.

Σε περίπτωση αξιολόγησης διδακτικού σεναρίου ως μη επαρκούς, ο επιμορφούμενος επανυποβάλλει το επικαιροποιημένο διδακτικό σενάριο και, εφόσον αξιολογηθεί εκ νέου ως μη επαρκές, οριστικοποιείται η τελική απόρριψή του. Εφόσον ο επιμορφούμενος υποβάλει σχετικό αίτημα, η διαδικασία εκπόνησης του διδακτικού σεναρίου δύναται να επαναληφθεί. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης (7 ημέρες περιθώριο για την επανυποβολή του διδακτικού σεναρίου και 7 ημέρες για την αξιολόγησή του).

Επιμορφούμενος, ο οποίος συμμετέχει με επάρκεια στη σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση και επίσης ολοκληρώνει επιτυχώς τις προϋποθέσεις της ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης της επιμόρφωσης.

Δείτε την πρόσκληση