Ένα Περιβαλλοντικό Μονοπάτι για την παρατήρηση και καταγραφή της Άγριας Βιοποικιλότητας της Λευκάδας

Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας ακολούθησε προεπιλεγμένο και καθορισμένο «περιβαλλοντικό μονοπάτι», στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καταγραφή της Άγριας Βιοποικιλότητας της Λευκάδας, με τη χρήση της τεχνολογίας και της εφαρμογής – πλατφόρμας iNaturalist»

Στη δραστηριότητα στο πεδίο έλαβαν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες (της Β’ και Γ’ τάξης) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας, κ. Παπαγεωργίου Νικόλαος, κ. Γαλανόπουλος Σπυρίδων και κα. Παππά Παρασκευή.

Με κύριο σκοπό της δράσης την αλληλεπίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με το περιβάλλον ντυθήκαμε ανάλογα, εφοδιαστήκαμε με το σακίδιο του καλού περιηγητή (τις απαραίτητες για την παρατήρηση συσκευές, τα αναγκαία υλικά για καταγραφή ή σκιτσογράφηση, νερό και τροφή) και αρχίσαμε να βαδίζουμε ακολουθώντας τον παράκτιο δρόμο, μια ασφαλή  πεζοπορία. Υπήρξε βέβαια η απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με το μονοπάτι και τη δραστηριότητα. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή «Βαρδάνια – Γύρα – Μύλοι – Αη Γιάννης – Φρύνι – Βαρδάνια».

Χωριστήκαμε σε  ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας και απολαύσαμε ήχους, χρώματα, αρώματα και εικόνες  σε μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα. Στη διαδρομή παρατηρήσαμε πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και γίναμε οι ίδιοι ερευνητές του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας. Σταματήσαμε αμέτρητες φορές, παρατηρήσαμε, αναρωτηθήκαμε και συζητήσαμε για όσα θαυμαστά υπάρχουν στη Λευκαδίτικη Φύση. Γίναμε ακόμη πιο παρατηρητικοί, αρχίσαμε να αφουγκραζόμαστε το πέταγμα της μύγας ή την ανάλαφρη κίνηση της πεταλούδας, να διακρίνουμε το μικρό άνθος και το αγριόχορτο, αυτό που είναι ευεργετικό και αυτό που είναι παράσιτο, θαυμάσαμε τα πουλιά , επισκέπτες της λιμνοθάλασσας και χτίσαμε μια πολύ όμορφη σχέση με τη φύση του τόπου μας. Δεν παραλείψαμε να σχολιάσουμε τα σκουπίδια και όλες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.

Επαναπροσδιορίσαμε τις αξίες μας και αποφασίσαμε να γίνουμε «ενεργοί πολίτες», να γίνουμε εμείς αυτοί που θα το προβάλλουμε και θα το προστατέψουμε.

Όλες οι παρατηρήσεις μας καταχωρίστηκαν στην πλατφόρμα iNaturalist, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των ειδών που έχουμε καταγράψει και βάλαμε το λιθαράκι μας, βοηθώντας την επιστημονική κοινότητα, παρέχοντας τα πολύτιμα γι’ αυτήν δεδομένα.

Ήδη κοντεύουμε τις 600 καταγραφές, έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 280 διαφορετικά είδη, ενώ περισσότερα από 220 άτομα από όλο τον κόσμο, έχουν ελέγξει τις καταγραφές μας έχοντας κάνει περίπου 1100 αναγνωρίσεις, και φυσικά συνεχίζουμε!

Ένα μεγάλο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι για την παρατήρηση και καταγραφή της Άγριας Βιοποικιλότητας της Λευκάδας

Μπορείτε να δείτε τις καταγραφές μας στο project της Περιβαλλοντικής Ομάδας κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί: